Självklart beslut om Agenda

Karin Hübinette, en av SVT:s bästa programledare, har tvingats lämna sitt uppdrag som utfrågare i Agenda. Skälet är att hennes syster, Hillevi Engström, har utnämnts till statsråd i den nya alliansregeringen. Risken för jäv och beroendeställning är alltför uppenbar, menar redaktionsledningen. Man anser sig inte heller ha resurser till en ständig ”skugga” för Hübinette: en person som kan hoppa in på kort varsel om frågorna skulle komma för nära programledarens släktrelationer.

Journalistförbundets ordförande är kritisk. Pensionerade medarbetare, som KG Bergström, klandrar sin gamla arbetsgivare. Själv säger Hübinette att hon antagligen skulle fattat samma beslut om hon varit sin egen chef. Klokt sagt.

Beslutet är emellertid självklart: i ett program med svängdörr för statsråden kan inte programledaren vara närmaste släkting med en av de troligaste gästerna. Det borde sitta i ryggmärgen hos varje journalist. Mest förvånande är därför att journalistförbundets ordförande kritiserar SVT.

En annan sak är att Agenda förlorar en utmärkt medarbetare och att skaran av riktigt skarpa politiska reportrar tunnas ut ytterligare. Dags kanske, för en ny Facebookgrupp: Engström ur regeringen – Hübinette till Agenda!

Annonser

Ett svar to “Självklart beslut om Agenda”

  1. Amanda Duregård Says:

    Håller helt med dig. För mig är det självklart att man ska försöka undvika och förekomma sådana jävsituationer, det går före både personens övriga kvaliteter och det obekväma i att behöva flytta på en person på grund av omständigheter hen inte kan råda över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: