Varför ljuga om det uppenbara?

Ser Uppdrag Granskning om mutkulturen inom den kommunala fritidsförvaltningen i Göteborg. Byggherren Stefan Ahlbäck (jo, det är pappa till Marcus Ahlbäck, numera assisterande förbundskapten för svenska fotbollslandslaget) har, enligt programmet, saltat kommunala räkningar som villigt attesterats av kommunala tjänstemän, som i gengäld fått hjälp av byggbolaget med privata garage och husbyggen.

Det är som vanligt, effektivt och dramaturgiskt när det är Janne Josefsson: mjuk ingång – ”tjenare, tjenare”. ”Du har väl inte haft något med Ahlbäck att göra?” ”Nä, nä, självklart inte. Vem är det?” ”Konstigt, för jag har ett knippe fakturor här från just Ahlbäck där det framgår att han byggt ditt garage”. ”Ja, ja, det glömde jag i hastigheten. Du menar den Ahlbäck…”

Varför tycks alla fifflares första reflex vara att ljuga om självklara saker? Frågan får ytterligare aktualitet av journalisten Anders Pihlblads nya bok ”Drevet går”, som utkommer i dagarna. Det var Pihlblad som hamnade i drevet efter en kväll på krogen med Ulrika Schenström. Hon har förresten skrivit förordet.

Bokens personregister rymmer 296 namn, flertalet har själva upplevt mediedrevet in på bara skinnet. Han skriver det inte rakt ut men förvånande många väljer en dödsdömd strategi när det bränner till: de ljuger! Typ – ”någon måste ha lagt något i min drink eller så”, som häcklöparen Sven Nylander sa om sitt kokainintag.

Det händer nästan aldrig att ett drev tröttnar eller självdör. Ty det är som Yvonne Ruwaida säger i boken: ”Det går aldrig att vinna ett drev. Det går bara att säga förlåt, förlåt, förlåt”.

Möjligen kan man lära sig något när drevet väl har kört en i tumlaren och spottat ut resterna – som att tala sanning alltid lönar sig i medierna.

Annonser

Ett svar to “Varför ljuga om det uppenbara?”

  1. Erik Says:

    Mycket intressant!
    Stefan och sonen Marcus heter dock Allbäck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: