Om konsten att hänga runt

Hemligheten med att få ett reportage att leva är att ge det tid och att reportern ”hänger runt”. Det menar Mattias Göransson, chefredaktör på reportagemagasinet Filter, som i veckan besökte journalistlinjen på Ljungskile folkhögskola. Det är för mycket nyhetsjournalistik över de flesta reportage som publiceras i svenska tidningar, tycker han.

Europa har en tradition av essäskrivande medan den amerikanska berättartraditionen bygger på reporter på plats, mycket närvaro och ett snabbt berättande. En av de mest kända företrädarna för den stilen är Gay Talese, känd för sitt reportage ”Frank Sinatra är förkyld” 
där han går i Sinatras fotspår, pratar med gamla ungdomsvänner, släktingar och skolkamrater. Talese är en av de främsta företrädarna för ”The art of hanging around”.

I boken ”Din nästas hustru – den sexuella frigörelsen i USA”, som jag lyckades beställa genom den fantastiska nättjänsten antikvariat.net, skriver Talese om amerikanska män och kvinnors hemliga sexliv. Han gör det genom att skildra ett antal konkreta personer; från tidskriftskungen Hugh Hefners första stapplande år med Playboy, till en frustrerad och sexuellt hämmad hemmafru i en amerikansk småstad.

Gay Talese

I efterordet berättar Talese hur han arbetat nio år med boken, intervjuat hundratals människor, en del ända upp till femtio gånger och hur tidsödande det varit att bygga förtroenden i så känsliga ämnen som sexuella drömmar och fantasier.

Trots att den nu är ålderstigen är ”Din nästas hustru” väl värd att läsas på nytt. Berättartekniskt och språkligt påminner den om Hemingway:s sätt att skriva. Hårdkokt, vad det nu betyder, detaljrikt med stark närvaro som bara kan finnas där om reportern umgåtts länge med sitt ämne och de människor som befolkar reportaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: