Hur är en bra programledare?

Det första Jarl Alfredius-stipendiet tilldelades nyligen Olle Hägg på Sveriges Radio och Elisabeth Åsbrink på SVT. Olle Hägg har varit programledare för Godmorgon Världen i P1 i 20 år och får priset för stor professionalism. ”Hans programledarskap präglas av en utsökt språkbehandling och ett intressant lyssnande. Hans sätt att förhålla sig till publicistiska frågor går i Jarl Alfredius anda”, skriver juryn i sin motivering.

Det får mig att fundera över frågan vad som utmärker en god programledare i radio och teve?

Med växande ålder märker jag att tålamodet tryter med självupptagna och självspeglande programledare. Det stör mig när programledaren ställer sig i vägen för journalistiken, mellan tittaren/lyssnaren och intervjupersonen eller nyheten. En växande skara programledare tycks leva i tron att budbäraren är viktigare än budskapet. Men så är det inte. En bra reporter filtrerar utan att synas eller ta för stor plats. För det krävs att man är kunnig och vet vad man man vill med intervjun eller utfrågningen. Men det räcker inte: en bra programledare har också modet att ställa svåra frågor, sådant som svider hos både den som blir utfrågad och den som ställer frågorna. En bra utfrågare måste våga riskera sin egen position ibland.

Om programledarens egen attityd och image alltid kommer i första hand blir det oftast ofarlig underhållning istället för  engagerad samhällsjournalistik. Jarl Alfredius hade den unika kombinationen av värme och   skärpa, av mod och empati. Han vågade utmana men aldrig kränka eller förlöjliga. Yngre kollegor i samma anda är Anna Hedemo och Karin Hübinette. Det är två riktigt bra programledare och studioreportrar. Och Olle Hägg. En söndagsmorgon med kaffe, god macka och Olle Hägg på radion går inte av för hackor.

5 svar to “Hur är en bra programledare?”

  1. Cecilia Says:

    Håller med dig. Det går till exempel inte att lyssna på program med programledare som Annika Lantz (som väl i och för sig inte är journalist men likväl intervjuar gäster) eller se Kristian Luuk i andra sammanhang än På Spåret, där han i och för sig gör ett bra jobb.

  2. Erik G Says:

    Hur ställer sig Jan Lindvall till Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som programledarpar? Dessa två tar onekligen upp väldigt mycket plats, ibland nästan mer än personerna de träffar, och blir ändå kallade för genier.

  3. Magné Says:

    Men är det inte fruktansvärt klassiskt att priset går till en programledare på P1. Den enda kanalen som stått still och stampat sedan bröderna Marconi var verksamma. Förnya radiomediet, annars känns det kört.

    Det som kännetecknar en god programledare är väl att folk lyssnar. Att programledaren retar upp ungefär hälften och drar med sig hälften. Typ Henrik Torehammar, Krister i P3, Lotta Bromé, Tomas Tengby, han Ola i Wildkids. Briljanta hela bunten.

    PS.
    Att kasta skit på Kristian Luuk är som att damma en pedantiskt städad lägenhet. Fruktansvärt onödigt, tråkigt och obefogat.

  4. Katrin Says:

    Kristian Luuk är vansinnigt överskattad.

    Sen håller jag med dig Magné om att det är lite typiskt att en p1:are fick priset (även om jag avgudar i stort sett allt som sänds i p1.)

  5. Peter Says:

    Hej Janne

    Din gamla elev Peter Johansson här.
    I frågan om programledarens roll måste vi skilja på vad som är programledarens uppgift i olika programformer. I Aktuellt, Agenda och God morgon världen är programledarens roll att hålla sig själv tillbaka, sina egna känslor och erfarenheter får hålla sig tillbaka. Men sedan har vi en annan sorts programledarroll. Annika Lantz och Nordegren i P1 till exempel. De har ju ett uppdrag att lyfta fram sig själva och vara med i samtalet på ett helt annat sätt. Och utan Fredrik och Filip väl sammansvetsade ”tjöt” och kommentarer hade deras intervjupersoner varit jättetråkiga.
    Trenden är ju att medieföretagen vill personifiera sina program mycket mer. Skavlan, Nordegren, Sisselas dödssynder, Wolter i P4 med flera.

Lämna en kommentar