När medierna kom till Ljungskile

I tisdags förra veckan sköt en polisman en av folkhögskolans elever i benet. Polisen uppger att det var självförsvar och att eleven uppträtt förvirrat och aggressivt och hotat polismännen med kniv. Händelsen inträffade tidigt på förmiddagen. Redan en timme efter var drygt 30 journalister och fotografer på skolan. Ovanför våra huvuden kretsade en helikopter som, skulle det visa sig, innehöll fotografer från Expressen.

Det blev presskonferens och intervjuer med skolans personal. Polisens presstalesman var på plats för att ge en förklaring till polisens hantering av händelsen. På journalistlinjen hade vi just haft en timme om nyhetsvärdering och nu hamnade vi verkligen i skarpt läge. Och det är en märklig upplevelse att befinna sig mitt i en mediestorm. Reportrarna tycktes tro att Sverige hade fått sin första skolmassaker, precis som tidigare skett flera gånger i USA och också i Finland. De var alltså, av förklarliga skäl, ganska upphetsade.  I själva verket var det en djupt förvirrad och sjuk ung människa som lyckligtvis överlevde händelsen men som aldrig gick att få ordentlig kontakt med under förloppet, trots försök från både skolans kurator och polisen. Förväntningarna vara stora på reportrarna från hemmaredaktionen: papperstidningen skulle ha sitt. Webben krävde täta uppdateringar och radion ville ha snabb leverans av intervjuer. Det är någonting i hela den situationen, som säkert inte är ovanlig, men som ändå stämmer till eftertanke.

I upphetsningen krävde några att få intervjua de som hade befunnit sig i byggnaden under morgonen. När de vägrade anklagade man skolan för att tysta elever. Skolan, å sin sida, menade att medierna borde leva upp till de etiska reglerna och inte tvinga fram intervjuer med chockade och dessutom medieovana människor.

En vecka senare, i tisdags den 2 februari, tog Sveriges Radio P4 upp frågan i programmet Bakom rubrikerna. Lyssna gärna på: http://www.sr.se/vast Där klickar du på länken Lyssna igen i vänstra hörnet. Välj rätt datum och tiden 9.30-10.00.

Annonser

Ett svar to “När medierna kom till Ljungskile”

  1. Lena Lönnqvist Says:

    Hej Janne, Fint med Journalistbloggen – lycka till!
    Intressant med din rapport om vilket mediauppbåd det blev efter händelsen med den förvirrade eleven på folkhögskolan. Jag inser att man ska vara beredd på sådana reaktioner, när det händer saker på skolan som gör att man måste tillkalla polis. Och det händer ju ibland!
    Hälsningar Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: